Zoeken in deze blog

woensdag 17 maart 2010

Hard werken hoor...dat denken......


Als nieuwe booteigenaar die het in-timmer werk zelf wil gaan doen, moet je over veel dingen nadenken. In de maanden februari en maart wordt er dan ook hard nagedacht over de intimmering van de kajuit.
Eén van de meest cruciale beslissingen die we moeten nemen, is over het koken in de boot.

We hebben redelijk wat zeemijlen achter de rug, maar dan wel in een 45- voeter, voorzien van koelbox, 4-pits gastoestel en een volledig functionerende, cardanisch geplaatste oven. Midden op de Noordzee een lekker vers gebakken brood uit de oven toveren, is dan geen enkel probleem. En aangezien we thuis ook iedere paar dagen een vers brood uit de oven halen, willen we onze smaakpapillen niet al te veel teleurstellen met gekocht brood. Vaak uit eten in een restaurant is voor ons geen optie, we genieten meer van een zelf gekookt potje. Dus op de Lytse Vilja moet een goede ‘kookinstallatie’ komen, rekening houdend met de afmetingen van de boot en onze voorliefde voor lekker buiten koken. Snuffelend op de NKDE site zien we leuke foto’s, een pdf over een kookkist en ook de Bolitho van Stewart heeft ons inspiratie gegeven. Maar eigenwijs als dat we zijn, willen we daar toch onze eigen draai aan gaan geven.

Zo heeft Stewart het op zijn boot op dit moment. Leuk maar nog niet helemaal wat wij willen....


Sleutelwoord bij de intimmering moet 'flexibiliteit' zijn. De bedoeling is dat we van een lang vaarseizoen kunnen genieten. Dat houdt in dat in de kajuit gekookt moet worden op de dagen dat het in de kuip gewoon niet lekker vertoeven is, zelfs niet met de kuiptent erover heen. Maar de andere dagen gaan we naar buiten, in de kuip of op de kant. Onze kookgelegenheid moet dus mobiel zijn maar hoeft niet zo groot te zijn als de kookkist van het pdf bestand. We hebben immers ruimte om borden etc elders op te slaan. Cardanisch is ook handig want kledderen met etenswaren tijdens een golf, komt echt niet voor op mijn verlanglijstje.

Welk kooktoestel gaan we gebruiken op de boot? Met veel moeite heeft Henk mij ervan overtuigd dat koken in een Dutch Oven leuk en lekker is, maar niet praktisch op een boot......


Hier zie je een Dutch Oven waarin brood wordt gebakken. De gloeiende kolen vindt Henk niet zo aantrekkelijk op de boot. Ze kunnen immers alle kanten opvallen..hmmm misschien inderdaad niet zo een heel strak idee...






Ook wordt hout verzamelen voor het kampvuur wat lastig als je droogvalt in de modder... alhoewel Kim wel een kei is in houtsprokkelen....Maar ja, ze houdt niet zo van varen.





Ook voor Henk is het lastiger het kampvuur aan te houden aan boord..





In principe heb ik een kleine portable cooker,type gaspatroon met kooktoestel in koffertje, waar ik veel plezier van heb tijdens het kamperen op het droge. Ook beschik ik over een Cobb BBQ waar we aardig wat variatie in het koken en bakken mee kunnen aanbrengen (De Cobb zie je op de foto links van Henk). Van geroosterde kip tot brood tot bacon and eggs. Bij de Cobb zijn de kooltjes helemaal in het toestel geplaatst en blijft de buitenkant koel. Hier heeft Henk dus geen problemen mee...zeker niet als we het toestel bijvoorbeeld op een steiger zetten.

Daarnaast hebben we bij Willem (het vriendelijke vereniginglid waarmee we hebben proefgevaren) een mooi kooktoestel annex verwarmingstoestel gezien.Op deze manier slaan we 2 vliegen in 1 klap: we hebben een extra kookpit en voor de koudere dagen en nachten kunnen we ons van een lekkere warmte voorzien. Onze leverancier van buitenspullen (Qvist) kan deze ook leveren, dus dat maakt de keuze makkelijker.

Peter heeft het toestel snel geleverd, dus kunnen we nu aan de slag met het cardanische opbergmeubel...

wordt vervolgd!