Zoeken in deze blog

maandag 3 augustus 2015

Nieuwigheidjes in 2015

Voorjaar 2015....we hebben wel eens betere voorjaren gehad, maar dat mag de pret niet drukken. 
Er wordt gevaren maar wel met enige uitbreiding in de uitrusting! 



Ontbijt!!!!!
Ten eerste zijn onze maagjes erg gesteld op goed eten. Dus af en toe mag er een Coleman oven mee aan boord. In samenwerking met ons gastoestelletje dat wij los als aanvulling hebben, kunnen we dan heerlijke broodjes bakken of andere ovengerechten. Ik zeg wel wij, maar eigenlijk bakt Kapitein Henk de broodjes. Heerlijk gezeten op een " Really Useful Box" (die zijn naam eer aan doet, geloof mij!) tussen de kaartentafel en de keuken kan Henk lekker kokkerellen. Vroeger deed ik dat meestal maar de kapitein haalt de schade in!
Dank je wel voor de verwennerij Kapitein!!
Er zijn mensen die met de wonderpan werken, en wij hebben ook een variant daarop. Het enige nadeel van de wonderpan vind ik het feit dat hij zoveel ruimte inneemt. En de Coleman oven is plat opvouwbaar! Wel moet je een klein bakblikje meenemen en even oefenen om er mee te werken. Wil je er zelf een aanschaffen? Dat kan hier. 

Ik weet dat er felle tegenstanders zijn m.b.t. de losse gastoestelletjes, maar wij werken er veel mee en hebben nog nooit problemen ondervonden. Misschien dat goedkopere toestellen onbetrouwbaarder zijn dan die van ons, maar met enig gezond verstand gebruiken kom je een heel eind toch? Het grappige is dat we ons gastoestel nooit zelf gekocht hebben maar tijdens een vakantie in Zwitserland van een Nieuw-Zeelander hebben gekregen. De beste man moest weer met het vliegtuig terug naar huis nadat hij een aantal maanden met tent door Europa had gezworven. En hij kon niet zijn hele uitrusting meenemen. Hij vond ons een aardig gezin en doneerde dan ook diverse items. Leuk he? Dat is een andere reden om ons toestelletje niet weg te doen.  En in combinatie met onze Origo beschikken wij nu over 2 flexibele kookunits en dat bevalt heel goed!


De tweede aanwinst is een kachel. Doordat ik artrose heb, vinden mijn gewrichten kou en vocht niet meer zo heel prettig en hun protest bij het varen in het voorjaar of najaar maken het voor mij niet altijd even aantrekkelijk aan boord. Vandaar dat wij de uitrusting hebben uitgebreid met de beroemde " gloeiboei"! Een geweldige uitvinding trouwens, maar (eerlijk is eerlijk) ook wel een enorme sta-in-de-weg soms, daarom gaat hij niet standaard mee. Trouwens hondjes die zo dom zijn om over drijvende rietstengels te willen lopen, genieten ook erg van de warmte om de vacht weer droog te krijgen..
De tent die wij vanaf het begin al op de Lytse hebben, is een item dat absoluut niet meer van boord gaat! Het vergroot de leefruimte in druilerig weer enorm en stelt ons in staat om lekker buiten te zijn, maar wel droog. Het is de ideale ruimte om natte zeilpakken te laten drogen en vormt natuurlijk ook een hele praktische badkamer..... doordat het wat privacy verschaft. Tegen bedtijd is het de bergruimte voor alles wat we normaal overdag op het bed vervoeren. Kortom voor ons is de tent een absolute must!


Gelukkig is het niet altijd koud in Nederland, nee we hebben af en toe ook zon! We hebben dit jaar zelfs een paar keer zoveel zon gehad dat we graag wat schaduw wilden hebben in de kuip. Dan kunnen we de tent opzetten en de zijflappen open laten, maar dan houd je ook de frisse en verkoelende wind tegen. Vandaar dat Henk met behulp van pikhaak, uithouder, lijnen en mast en druil ons onvolprezen zonnezeiltje (ongeveer 15 jaar oud maar om de een of andere reden niet super veel gebruikt.....ahem, hoe zou dat komen?) heeft kunnen opzetten. Wat was dat een welkome uitkomst! Heerlijk de zon uit de kuip houden, maar wel van wind en uitzicht kunnen genieten. Zalig en niet duur. We hadden alles al en gelukkig zijn onze Drascombes uitgerust met een extra mastje!

Tsja.. wat is er nog meer veranderd op de Lytse? Niet zo heel veel op technisch gebied eigenlijk. Ze voldoet prachtig, zeilt op zich prima (behalve als er niet veel wind is...Weten jullie hoe de kustlijn van Lemmer eruit ziet? Ik wel! Heb er uren naar mogen staren..)

Hier en daar verandert er eens een lijntje, of een schroefje. De bakskisten worden ook jaarlijks beter ingedeeld. Maar in de basis zijn wij heel tevreden met onze Lytse Vilja!

Tot een volgende keer!
Groetjes, Liane